TÜRKİNŞA Genel Başkanı Servet Arslan Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununu değerlendirdi

Türkiye Resmi Taahhüt Müteahhitler İşveren Sendikası (TÜRKİNŞA) Genel Başkanı Servet Arslan 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun Geçici 6. Maddesinin Uygulanmasına Yönelik Değişikliği değerlendirdi. Enflasyon yüzde 70 iken verilen yüzde 10 ilave fiyat farkın beklentilerin çok altında kaldığını kaydeden Arslan, “Yapılan uygulama kamu müteahhitlerinin sorunlarını sadece halının altına süpürmekten ibarettir” dedi.

TÜRKİNŞA Genel Başkanı Arslan şunları söyledi:

Beklenen yine olmadı, gerçekçi bir fiyat farkı verilmedi. Yine üst bir bakış açısıyla hazırlanmış ve konuyu geçiştirmek amacıyla düzenlenmiş bir kanun. Beklentimiz en az ilave fiyat farkı olarak %70 olmasıydı. %10 çok düşük bir fark, enflasyon bugün itibariyle %70; yıl sonu öngörülen oran %125’tir. Yapılan değişiklik kalıcı ve dinamik bir uygulama içermeyip ne sektörel beklentilerimizi ne de ticari beklentilerimizi karşılamıyor. Maalesef konunun özü-esası yine kaçırılmıştır.

Esası şudur:
BU KONU BİRİLERİ TARAFINDAN MAGAZİN KONUSU YAPILAMAYACAK KADAR CİDDİ BİR KONU. BİRİLERİ DE ARTIK BİZİM GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKSIN.
BİZ İŞ ÜRETİYORUZ.

Bu sektör istihdamın %30’unu karşılıyor; toplam üretimin de %15’ini karşılıyor ve harcıyor. Bunun sonucu ciddiye alınsın. Firmaların moral ve motivasyonunu bozmak kalıcı sorunlar yaratır. Bugüne kadar defalarca kriz yaşandı bu sektörde, bu en uzun süreli ve müdahalesi en geç olan kriz. İdarecilerin ‘’Eski kazandıklarına saysınlar.’’ bakış açısı ve söylemi en hafif tabirle iyi niyetli değil. Enflasyon hedeflerinden sapan fiyat artışları, kullanılan esas malzemelere ve işçiliğe gelen zamların direkt ve sürekliliği olacak şekilde ödenmesidir. Bu kararname ile yine süreli ve ortalama fiyatlar alınarak hesaplanacağı öngörülmüştür. Bu tür çözümler sorunları öteler ve halının altına süpürür. Bu daha kalıcı sorunlar haline gelir.

SORUNLARIN DAHA KALICI HALE GELMEMESİ İÇİN BİZİM ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

Hiçbir koşula bağlı olmaksızın her aşamada, bu kriz geçene kadar tasfiye etme hakkı tanınsın. Bu yalnızca müteahhitin talebi ile olsun.
Özellik arz eden işler için, bu ay dahil TÜİK yalnızca bu sektörde kullanılan malzeme ve hizmete yönelik malzeme ve işçilik listesini güncellesin. 
Biz bu konuda tespitler için yardım etmeye hazırız. Haftalık ya da aylık olarak artışları tespit etsin. Yalnızca bu bölüm için ek hakedişler düzenlenebilir.
Hakediş dışı alacaklarımızın yani STOPAJ ve KDV gibi alacaklarımızın öncelikli olarak talep ediliş biçimine göre ödenmesi sağlansın. Ya da başka bir inceleme olmadan kaynağında kesilen bu alacakların kamuya olan diğer borçlarımıza mahsup edilmesi sağlansın. (SGK – Veraset Harçlar – Trafik Cezaları – Dava Harçları gibi) Bu şu ana kadar yapılmıyor.
Firmalarımıza kamu bankalarından Merkez Bankası baz fiyatından kredi verilsin.
KGF’den sözleşme bedellerinin %30 kadarına malzeme alış aşamasında garanti verilsin.

İşin esası bu sektör ile ilgili çözüm üretmek istedikten sonra çok çözümler üretilir. Biz bu konuda ilgililerin, yetkililerin anlayışını bekliyoruz.

TÜRKİNŞA-Türkiye Resmi Taahhüt Müteahhitler İşveren Sendikası
Servet ARSLAN
Genel Başkan

Yorum yaz

Yazacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra onaylanmaktadır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Zaten bir hesabım var

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ